PERASMIAN AL QARI DI
JOHOR DARUL TAKZIM

Ibrahim bernaskan signifikasi amalan bersedekah.

PERASMIAN AL-QARI DI JOHOR
DARUL TAKZIM

PERASMIAN AL-QARI DI JOHOR DARUL TAKZIM

YAYASAN RI komited untuk mengembangkan kemuliaan, kehebatan dan keunggulan ilmu pengetahuan kitab suci Islam, AL-QURAN. YAYASAN RI mengenal pasti bahawa pendidikan AL-QURAN adalah penting dalam mengasuh dan membentuk individu terutamanya golongan muda merupakan tunjang utama negara di masa hadapan. DAR AL-QARI adalah fokus utama kami dalam mencapai objektif YAYASAN RI. YAYASAN RI dengan sedaya upayanya akan menyantuni mana-mana pihak yang terkesan dengan pandemik COVID-19 yang melanda dunia pada ketika ini. YAYASAN RI telah memberikan

Penubuhan YAYASAN RI diilhamkan oleh Pengasas YAYASAN RI, Dato’ Haji Rizalman Bin Ibrahim bernaskan signifikasi amalan bersedekah yang acap kali dipraktikkan dalam kehidupan seharian beliau. Pengasas YAYASAN RI, iaitu Dato’ Haji Rizalman Bin Ibrahim dilahirkan di Georgetown, Pulau Pinang pada 28 Oktober 1971 dan merupakan seorang pereka fesyen yang terkenal di Malaysia. Manakala latar belakang keluarga beliau adalah ibunya iaitu Aisya binti Hamid. seorang tukang jahit dan bapanya Ibrahim Yahya seorang kerani Rizalman.

Imam Muslim meriwayatkan daripada Qabisah bin
Mukhariq Al-Hilali r.a, dia berkata, Rasullullah SAW bersabda ,

“Hai Qabisah, sesungguhnya meminta-minta itu tidak boleh (tidak halal) kecuali untuk tiga golongan. Pertama, orang yang menanggung hutang, untuk mendamaikan dua orang yang saling bersengketa, atau seumpamanya.Maka, orang itu boleh meminta-minta sehingga hutangnya lunas. Jika hutangnya telah lunas, tidak boleh lagi dia meminta-minta.”

RILIEF 2022

Kuala Lumpur: Bersempena dengan Ramadan yang akan menjelang bulan April nanti, buat julung kalinya satu projek kerjasama Yayasan RI dan Dar Al Qari Resources bakal dilancarkan.