YAYASAN RI MEMARTABATKAN ISLAM

MEMARTABATKAN ISLAM MELALUI PENDIDIKAN
AL-QURAN

MENGENAI YAYASAN RI

YAYASAN RI komited untuk mengembangkan kemuliaan, kehebatan dan keunggulan ilmu pengetahuan kitab suci Islam, AL-QURAN. YAYASAN RI mengenal pasti bahawa pendidikan AL-QURAN adalah penting dalam mengasuh dan membentuk individu terutamanya golongan muda merupakan tunjang utama negara di masa hadapan. DAR AL-QARI adalah fokus utama kami dalam mencapai objektif YAYASAN RI.

YAYASAN RI dengan sedaya upayanya akan menyantuni mana-mana pihak yang terkesan dengan pandemik COVID-19 yang melanda dunia pada ketika ini. YAYASAN RI telah memperuntukkan sumbangan untuk keperluan asas, pendidikan, perubatan atau apa-apa bantuan yang diperlukan khalayak agar mampu mengurangkan bebanan yang dihadapi. YAYASAN RI sentiasa bersedia untuk bekerjasama serta berkhidmat dalam pemulihan sosial, rohani dan jasmani demi kebaikan komuniti sejagat.

MATLAMAT KAMI

IBADAH

Membentuk, mendidik, mendorong, memupuk serta memperkasakan idealogi dan semangat masyarakat Islam moden dengan menyediakan landasan-landasan untuk menyebarkan kemuliaan ilmu dan pengetahuan Al-Quran.

TELUS

Menjadi medium untuk pembinaan serta pengukuhan komuniti sejagat terutamanya bagi golongan asnaf, muallaf, ibu-ibu tunggal, anak yatim, serta pihak-pihak yang memerlukan pemulihan moral dan sosial.

AMANAH

Menawarkan pertolongan dan bantuan kemanusiaan di masa kesusahan, bantuan bencana serta memperbaiki taraf hidup manusia disebabkan kemiskinan, bencana alam, kuasa Tuhan atau apa-apa sebab lain.

DATO’ HJ RIZALMAN BIN IBRAHIM

PENGASAS DAN PEMEGANG AMANAH

Penubuhan YAYASAN RI diilhamkan oleh Pengasas YAYASAN RI, Dato’ Haji yang acap kali dipraktikkan dalam kehidupan seharian beliau. Pengasas Georgetown, Pulau Pinang pada 28 Oktober 1971 dan merupakan seorang keluarga beliau adalah ibunya iaitu Aisya binti Hamid, merupakan seorang anak bongsu daripada lapan beradik, dan beliau telah mula bergiat aktif selepas menamatkan pengajian dalam jurusan Seni Lukis

Biarpun beliau telah bersara di dalam bidang fesyen, jenama Rizalman di bawah naungan RIC Group masih lagi giat berkembang dalam cabang - cabang perniagaan lain yang seiring dengan pegangan beliau. Hari ini RIC Group mempunyai beberapa syarikat yang diterajui oleh beliau seperti RIC Group Sdn Bhd, RI Network Sdn Bhd, RI Maison Interior, Glamreka, Glamcasa, GW Ads Sdn Bhd dan terkini Yayasan RI berserta Dal Al-Qari Resources dan Rimba Tarim Sdn Bhd.

Penubuhan YAYASAN RI diilhamkan oleh Pengasas YAYASAN RI, Dato’ Haji Rizalman Bin Ibrahim bernaskan signifikasi amalan bersedekah yang acap kali dipraktikkan dalam kehidupan seharian beliau. Pengasas YAYASAN RI, iaitu Dato’ Haji Rizalman Bin Ibrahim dilahirkan di Georgetown, Pulau Pinang pada 28 Oktober 1971 dan merupakan seorang pereka fesyen yang terkenal di Malaysia. Manakala latar belakang keluarga beliau adalah ibunya iaitu Aisya binti Hamid, merupakan seorang tukang jahit dan bapanya Ibrahim Yahya seorang kerani. Dato' Rizalman ialah anak bongsu daripada lapan beradik, dan beliau telah mula bergiat aktif sebagai pereka fesyen pada 1995 di bawah jenama eponim beliau selepas menamatkan pengajian dalam jurusan Seni Lukis dan Seni Reka (Fesyen) di Universiti Teknologi MARA (UiTM).

567x780-img-dato-rizalman

DATO’ HJ RIZALMAN BIN IBRAHIM

PENGASAS DAN PEMEGANG AMANAH

Penubuhan YAYASAN RI diilhamkan oleh Pengasas YAYASAN RI, Dato’ Haji Rizalman Bin Ibrahim bernaskan signifikasi amalan bersedekah yang acap kali dipraktikkan dalam kehidupan seharian beliau. Pengasas YAYASAN RI, iaitu Dato’ Haji Rizalman Bin Ibrahim dilahirkan di Georgetown, Pulau Pinang pada 28 Oktober 1971 dan merupakan seorang pereka fesyen yang terkenal di Malaysia. Manakala latar belakang keluarga beliau adalah ibunya iaitu Aisya binti Hamid, merupakan seorang tukang jahit dan bapanya Ibrahim Yahya seorang kerani. Rizalman ialah anak bongsu daripada lapan beradik, dan beliau telah mula bergiat aktif sebagai pereka fesyen pada 1995 di bawah jenama eponim beliau selepas menamatkan pengajian dalam jurusan Seni Lukis dan Seni Reka (Fesyen) di Universiti Teknologi MARA (UiTM).

CARTA ORGANISASI