RINURTURE

Usai kedua-dua Pemegang Amanah pulang dari menunaikan ibadah Haji, sejurus tiba di tanahair, kedua-dua Pemegang Amanah terkesan akan keadaan sebilangan umat Islam berbangsa Afrika yang menjinjing papan kayu lauhah di sekitar tanah suci semasa mengerjakan ibadah Haji. Lantas terdetiklah dalam hati kedua-dua Pemegang Amanah untuk mengenalpasti apakah kesusahan yang mereka hadapi sehinggakan perlu menjinjing papan kayu lauhah itu. Berdasarkan hasil kajian dan pemerhatian yang telah dilakukan dengan keizinan kedua dua Pemegang Amanah, pihak Yayasan RI dimandatkan untuk melebarkan sayapnya melalui satu program antarabangsa yang pertama, bagi agihan mushaf Al Quran di bawah program RINurture ini.

Bagi memudahkan perjalanan program RINurture di Sudan, Afrika Utara ini, pihak Yayasan RI telah bekerjasama dengan pihak Hayrat Relief Malaysia dalam menguruskan dan menggerakkan setiap butir program dengan dana yang diluluskan sebanyak RM200,000.00. Tambahan lagi, program ini telah dijalankan selama 6 hari dan tertumpu di beberapa kawasan tertentu antaranya ialah Khartoum, Omdurman, Darassalam Ombedde, Banet, Bahri District dan Ombadda District.

“Pihak Yayasan RI telah bekerjasama dengan pihak Hayrat Relief Malaysia dalam menguruskan dan menggerakkan setiap butir program dengan dana yang diluluskan sebanyak RM200,000.00.”

Terdapat beberapa aktiviti yang telah dijalankan seperti menziarahi Kedutaan Malaysia di Sudan dan pelajar-pelajar Malaysia di sana. Seterusnya sebanyak 3000 buah mushaf Al Quran diagihkan di beberapa tempat iaitu di Alhuda Prison Ombedde, Sheikh Ahmed Hifz Complex dan di Haj Yousof School. Kesusahan umat Islam di sana amat dirasai kerana kami didedahkan dengan masalah kebuluran mereka yang amat kritikal sehingga mereka hanya mampu untuk makan sajian sehari sekali sahaja. Pihak Yayasan RI turut menyantuni ibu-ibu tunggal di Ombedde dan Omdurman dengan memberikan 300 pek makanan dan serahan wang tunai. Mereka ini juga diraikan dengan sajian makanan istimewa dimana dalam pada yang sama dapat mengubat rasa rindu dan keperihan hidup sebagai ibu tunggal. Saksikan klip video yang menunjukkan perjalanan wakil dari Yayasan RI dan Hayrat Relief Malaysia ketika berada di sana.

GALERI BULETIN

PROGRAM AKAN DATANG

Yayasan RI memartabatkan Islam melalui pendidikan Al-Quran di setiap sudut kehidupan anda.

PRIHATIN BANJIR 2.0 × NUZUL AL QURAN

Program PRIhatin Banjir 2.0 ini telah dianjurkan bagi membantu mangsa banjir yang terjejas di kawasan Selatan, iaitu negeri Johor dengan dana sebanyak RM30,000.00 yang diluluskan oleh Pemegang Amanah bagi membantu mangsa-mangsa banjir.

INFO LANJUT ►
RINURTURE 1.0

Pihak Yayasan RI telah bekerjasama dengan pihak Hayrat Relief Malaysia dalam menguruskan dan menggerakkan setiap butir program

INFO LANJUT ►
MusafiRi 3.0

09hb August 2023, penajaan program umrah buat kali ke – 3 yang diadakan selepas kejayaan penganjuran MusafiRI 1.0 bersama saudara-saudara muallaf pada September 2022 dan MusafiRI 2.0 bersama kakitangan Rizalman Ibrahim Group of Companies pada Disember 2022.

INFO LANJUT ►
PRIHATIN BANJIR 2.0 × NUZUL AL QURAN

Program PRIhatin Banjir 2.0 ini telah dianjurkan bagi membantu mangsa banjir yang terjejas di kawasan Selatan, iaitu negeri Johor dengan dana sebanyak RM30,000.00 yang diluluskan oleh Pemegang Amanah bagi membantu mangsa-mangsa banjir.

INFO LANJUT ►

MARI BERINFAQ

Yayasan RI mengalu-alukan anda untuk terus berhubung dengan kami dan menyuarakan pendapat, cadangan dan penambahbaikan bagi menambah keberkesanan inisiatif kami.

RILIEF 2022

Kuala Lumpur: Bersempena dengan Ramadan yang akan menjelang bulan April nanti, buat julung kalinya satu projek kerjasama Yayasan RI dan Dar Al Qari Resources bakal dilancarkan.

INFO LANJUT ►

MARI BERINFAQ

MARI BERINFAQ

Yayasan RI mengalu-alukan jaRIah anda untuk terus menyokong dan mendokong pelbagai inisiatif dan usaha konsisten kami mencapai matlamat utama Yayasan RI. Semoga Allah memberikan ganjaran kepada semua yang berinfaq.