RILIEF 2022

RIlief 2022 merupakan satu program kemanusiaan yang diilhamkan oleh Dato’ Haji Rizalman Ibrahim. Program RIlief bertujuan untuk meringankan beban dan memudahkan urusan di bulan Ramadan agar penerima boleh mengerjakan ibadah dengan sempurna. Program yang kini dalam tahun kedua ini telah berjaya dijalankan dari 16 Mac 2022 sehingga 15 April 2022. Golongan sasaran asnaf utama pada kali ini adalah golongan muallaf.

Perasmian RIlief 2022 telah diadakan secara virtual pada 17 Mac 2022. Agihan pertama bermula di Perak pada 16 Mac 2022 kepada penerima-penerima yang telah dicalonkan oleh SukaRIlawan seluruh negara. Untuk makluman, program RIlief 2022 melibatkan usaha sama dengan PERKIM Wilayah Persekutuan dan merangkumi seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

“Sebaik-baik manusia adalah yang paling bermanfaat kepada manusia lain.” (hadis daripada Quda’ie daripada Jabir r.a. dalam kitab Ja’miu Shaghir)

Pemegang Amanah telah bersepakat memperuntukkan sebanyak setengah juta ringgit. Berbeza dengan RIlief 2021 dimana pemberian berbentuk Pek Ramadan RIlief, bantuan agihan pada tahun ini memberikan lebih fokus kepada keperluan individu penerima, seperti barangan elektrik, barangan rumah, keperluan persekolahan, bekalan makanan dan juga barangan yang boleh membantu penerima menjana pendapatan.

Bagi Program RIlief 2022 kali ini, warga kerja Yayasan RI telah turun padang di setiap negeri bagi membantu dan memastikan SukaRIlawan dapat membuat pembelian dan agihan barangan dengan jayanya. Alhamdulillah, seramai 300 orang asnaf yang terdiri daripada fakir miskin, anak yatim, fisabilillah dan muallaf serta tambahan 150 penerima yang dicalonkan oleh pihak PERKIM telah menerima bantuan RIlief 2022. Tidak ketinggalan juga, tajaan berbuka puasa di rumah-rumah kebajikan dan muallaf PERKIM dibawah kelolaan program ini.

ZON TENGAH

SELANGOR / KUALA LUMPUR

ZON SABAH SARAWAK

SABAH & SARAWAK