RILIEF 2021

Susulan perasmian Program RIlief di ibu negara Mac yang lalu, Program RIlief dilanjutkan dengan Program Ramadan RIlief 2021 di bulan yang penuh keberkatan ini.

Berikut adalah rentetan agihan yang dirakamkan sepanjang perjalanan program yang diadakan untuk persiapan Ramadan kepada insan-insan bertuah yang disantuni oleh pihak Yayasan RI, Dar Al-Qari dan sukaRIlawan.

Imam Muslim meriwayatkan daripada Qabisah bin Mukhariq Al-Hilali r.a,dia berkata, Rasullullah SAW bersabda ,

“Hai Qabisah,sesungguhnya meminta-minta itu tidak boleh (tidak halal) kecuali untuk tiga golongan. Pertama, orang yang menanggung hutang, untuk mendamaikan dua orang yang saling bersengketa, atau seumpamanya.Maka, orang itu boleh meminta-minta sehingga hutangnya lunas. Jika hutangnya telah lunas, tidak boleh lagi dia meminta-minta.”

“Daripada Abu Hurairah RA, Nabi SAW besabda, “Barang siapa yang melepaskan satu kesusahan seorang mukmin, pasti Allah akan melepaskan darinya satu kesusahan pada hari kiamat. Barang siapa yang menjadikan mudah urusan orang lain, pasti Allah akan memudahkannya di dunia dan di akhirat.

Barang siapa yang menutupi aib seorang muslim, pasti Allah akan menutupi aibnya di dunia dan di akhirat. Allah senantiasa menolong hambaNya selama hambaNya itu suka menolong saudaranya.”

ZON UTARA : 1-3 APRIL 2021

PERLIS

KEDAH

PULAU PINANG

PERAK

ZON PANTAI TIMUR: 3-5 APRIL 2021

ZON SELATAN: 6-7 APRIL 2021

ZON TENGAH: 8-10 APRIL 2021

SELANGOR

SARAWAK & SABAH: 10 APRIL 2021

SARAWAK

SABAH

“RAYA RILIEF 2021”

Hadis riwayat Ibnu Abbas RA yang menyatakan bahawa Baginda Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sesungguhnya amal yang paling disukai Allah SWT setelah melaksanakan berbagai hal yang wajib adalah menggembirakan muslim yang lain," dan menurut kitab Al' Athiyyatul Haniyyah: "Barang siapa yang membahagiakan orang mukmin lain, Allah Ta'ala menciptakan 70,000 malaikat yang ditugaskan memintakan ampunan baginya sampai hari kiamat sebab ia telah membahagiakan orang lain."

Tidak lengkap jika hanya persiapan Ramadhan sahaja disediakan. Pihak Yayasan RI meneruskan kesinambungan Program RIlief dengan Raya RIlief 2021. Pek Raya RIlief ini dilengkapi dengan kelengkapan solat, kuih raya dan turut disertakan duit belanja persiapan raya. Agihan bagi program Raya RIlief ini hanya dibuat di Semenanjung sahaja memandangkan agihan di Sabah dan Sarawak telah pun disempurnakan dengan persiapan raya yang diselitkan semasa agihan Ramadhan RIlief. Antara detik-detik yang direkodkan sepanjang Program Raya RIlief.

ZON SELATAN: 23-24 APRIL 2021

MELAKA

JOHOR

NEGERI SEMBILAN

ZON TENGAH: 22,25 & 26 APRIL 2021

SELANGOR

ZON PANTAI TIMUR: 27-29 APRIL 2021

ZON UTARA: 30 APRIL, 1-3 MEI 2021

PERLIS

KEDAH

PULAU PINANG

PERAK

Harapan kami agar program ini dapat dilaksanakan di masa hadapan dan jariah orang ramai berpanjangan pahalanya. Pihak Yayasan RI dan Dal AL-Qari ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung seperti Rizalman71FanClub (RIFC) dan SukaRIlawan yang turut menjayakan Program Raya RIlief kali ini. Sehingga jumpa di program yang akan datang, InsyaAllah.

RIlief 4.0

Projek tahunan RIlief 4.0 kali ini mensasarkan golongan sasaran yang baharu iaitu Golongan Kelainan Upaya. Golongan ini adalah individu yang mempunyai ketidakupayaan jangka masa panjang dari segi fizikal, mental, intelektual atau pancaindera apabila berhadapan dengan pelbagai halangan mereka ini mungkin tidak dapat melibatkan diri sepenuhnya dan secara efektif dalam masyarakat