PROJEK RILIEF GOLD

Bersempena dengan ulangtahun kelahiran Pengasas dan Pemegang Amanah, Dato’ Haji Rizalman bin Ibrahim yang ke-50, Projek RILIEF GOLD diwujudkan sebagai satu lagi cabang ibadah bagi memanfaatkan JaRIah yang tidak putus diterima sehingga kini.

Projek ini memfokuskan kerja pembaikan masjid dan surau-surau yang disenarai pendekkan oleh SukaRIlawan seluruh negara. Turut terlibat, pembaikan dijalankan di kawasan yang teruk terjejas akibat banjir.

“Sesiapa yang melepaskan satu kesusahan seorang mukmin, pasti Allah akan melepaskan daripadanya satu kesusahan pada hari kiamat. Sesiapa yang menjadikan urusan orang lain mudah, pasti Allah akan memudahkan urusannya di dunia dan di akhirat.”

Hadis Riwayat Muslim

Selain itu, Yayasan RI telah peruntukkan sebanyak RM600,000.00 khususnya buat projek kali ini mewakafkan van jenazah untuk kegunaan masjid yang amat memerlukan kemudahan van jenazah tersebut.
Antara penerima – penerima bagi kali ini : –

Kerja pembaikan masjid / surau
MASJID JAMEK KEMPADANG, KUANTAN, PAHANG
MASJID RAUDHATUL JANNAH, PENDANG, KEDAH
MASJID KAMPUNG TEPUH, KUALA NERUS, TERENGGANU
MASJID JAMEK KG. KELAWAR, SLIM RIVER, PERAK
MASJID MUKIM KUALA MELAWI, BACHOK, KELANTAN
SURAU KAMPUNG RENDANG PASIR, YAN, KEDAH
SURAU SIRATUL RAHIM, PONTIAN, JOHOR
SURAU DARUS SALAM, SANDAKAN, SABAH
SURAU CENDERAMATA LAUT, SANDAKAN, SABAH
SURAU JUMAAT AL-HIDAYAH, PUDU SENTRAL, KUALA LUMPUR
SURAU AN-NUR, GURUN, KEDAH
SURAU KAMPUNG SETOI,YAN, KEDAH

Van Jenazah
MASJID RAUDHATUL JANNAH,PENDANG,KEDAH
MASJID SAGA AYER PA’ABAS, ALOR GAJAH,MELAKA
MASJID SALAHUDDIN AL-AYUBI, BANDAR INDERA MAHKOTA,
KUANTAN, PAHANG
MASJID MUKIM PENGKALAN KUBOR,SALOR, KOTA BHARU,KELANTAN.

Pemegang Amanah turut mendapatkan kaligrafi khat yang tersendiri khas untuk Yayasan RI bagi memudahkan van jenazah tersebut dikenal pasti kerana ia juga merupakan wakaf hasil kutipan jaRIah orang ramai.

GALERI BULETIN

PROGRAM AKAN DATANG

Yayasan RI memartabatkan Islam melalui pendidikan Al-Quran di setiap sudut kehidupan anda.

RINURTURE

Pihak Yayasan RI telah bekerjasama dengan pihak Hayrat Relief Malaysia dalam menguruskan dan menggerakkan setiap butir program

INFO LANJUT ►
PRIHATIN BANJIR 2.0 × NUZUL AL QURAN

Program PRIhatin Banjir 2.0 ini telah dianjurkan bagi membantu mangsa banjir yang terjejas di kawasan Selatan, iaitu negeri Johor dengan dana sebanyak RM30,000.00 yang diluluskan oleh Pemegang Amanah bagi membantu mangsa-mangsa banjir.

INFO LANJUT ►
MusafiRi 3.0

09hb August 2023, penajaan program umrah buat kali ke – 3 yang diadakan selepas kejayaan penganjuran MusafiRI 1.0 bersama saudara-saudara muallaf pada September 2022 dan MusafiRI 2.0 bersama kakitangan Rizalman Ibrahim Group of Companies pada Disember 2022.

INFO LANJUT ►
RI-ed.U

RI-ed.U merupakan satu inisiatif JaRIah pihak Dar Al Qari Resources (DAQR) dirangka khusus membantu para pelajar cemerlang yang kurang berkemampuan terutamanya dari keluarga asnaf fakir dan miskin mengikuti dan melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi.

INFO LANJUT ►

MARI BERINFAQ

Yayasan RI mengalu-alukan anda untuk terus berhubung dengan kami dan menyuarakan pendapat, cadangan dan penambahbaikan bagi menambah keberkesanan inisiatif kami.

RILIEF 2022

Kuala Lumpur: Bersempena dengan Ramadan yang akan menjelang bulan April nanti, buat julung kalinya satu projek kerjasama Yayasan RI dan Dar Al Qari Resources bakal dilancarkan.

INFO LANJUT ►

MARI BERINFAQ

MARI BERINFAQ

Yayasan RI mengalu-alukan jaRIah anda untuk terus menyokong dan mendokong pelbagai inisiatif dan usaha konsisten kami mencapai matlamat utama Yayasan RI. Semoga Allah memberikan ganjaran kepada semua yang berinfaq.