PERASMIAN AL-QARI

‘Al Qari’ merupakan cetusan idea hebat bermatlamatkan amal dan jaRIah. Ianya diterjemahkan dalam bentuk penyediaan prasarana dan perkhidmatan yang komprehensif bagi mewujudkan suasana pengajaran dan pembelajaran yang kondusif agar dapat memenuhi keperluan kumpulan sasaran dalam memartabatkan kedudukan dan kemuliaan kalamullah iaitu Al-Quran sebagai aktiviti pembelajaran sepanjang hayat.

Dar Al-Qari merupakan wadah dalam merealisasikan hasrat pengasasnya yang ingin melihat literasi Al-Quran dalam kalangan masyarakat terutamanya di kalangan mereka yang telah terlepas kesempatan mempelajari, mendalami dan mentadabburi kitab suci Allah ini.

Daripada Uthman bin Affan, bahawa Nabi saw bersabda “Sebaik-baik kamu adalah orang mempelajari Al-Quran dan mengajarkannya” (Riwayat Imam Bukhari).

Atas kesedaran ini, selaku ‘brain child’ Al-Qari, YBhg. Dato’ Hj. Rizalman bin Ibrahim melalui Yayasan RI telah menyuntik dana permulaan sebanyak RM1 juta tanda komitmen beliau dalam usaha dakwah ini bagi memastikan ianya berjaya dari aspek perancangan, perlaksanaan dan objektif penubuhan Al-Qari. Dar Al Qari Resources (Dar Al-Qari) melalui pusat-pusat pengajiannya yang dikenali sebagai Pusat Pengajian Al-Quran Al-Qari atau ringkasnya Dar Al-Qari ditubuhkan bertujuan menyediakan peluang bagi mempelajari ilmu Al-Quran yang memfokuskan keutamaan kepada golongan dewasa.

Dengan kewujudan Al-Qari, inshaAllah akan menarik mereka untuk mendekatkan diri dengan Al-Quran dan seterusnya istiqomah dalam membaca, mentadabburi seterusnya memahami dan beramal dengan isi kandungan Al-Quran. Semoga dengan usaha Yayasan RI ini sedikit sebanyak dapat memberi manfaat yang besar buat mereka-mereka yang mengikuti pengajian di Dar Al Qari.

RIlief 4.0

Projek tahunan RIlief 4.0 kali ini mensasarkan golongan sasaran yang baharu iaitu Golongan Kelainan Upaya. Golongan ini adalah individu yang mempunyai ketidakupayaan jangka masa panjang dari segi fizikal, mental, intelektual atau pancaindera apabila berhadapan dengan pelbagai halangan mereka ini mungkin tidak dapat melibatkan diri sepenuhnya dan secara efektif dalam masyarakat