MusafiRi 3.0

09hb August 2023, penajaan program umrah buat kali ke – 3 yang diadakan selepas kejayaan penganjuran MusafiRI 1.0 bersama saudara-saudara muallaf pada September 2022 dan MusafiRI 2.0 bersama kakitangan Rizalman Ibrahim Group of Companies pada Disember 2022. InsyaAllah bertitik tolak dari dua program ini, ianya akan menjadi satu program tahunan anjuran DAQR.

Program Umrah MusafiRI 3.0 ini telah memperuntukkan dana sebanyak RM435,000.00 (Ringgit Malaysia: Empat Ratus Tiga Puluh Lima Ribu Sahaja) bagi membiayai kos penajaan mengerjakan umrah seramai 35 orang jemaah yang terpilih dibawah Program MusafiRI 3.0.

Atas permintaan Pengasas dan Pemegang Amanah 1 DAQR, Dato’ Hj. Rizalman Ibrahim calon-calon tetamu Allah untuk siri ke 3.0 ini adalah dari kalangan muazzin, siak, pengali kubur dan pemandi jenazah. Calon-calon siri 3.0 kali ini adalah dari Zon Utara yang meliputi Perak Utara, Kedah, Penang dan Perlis.

Kriteria Calon MusafiRI 3.0 :

 • Calon-calon tidak pernah mengerjakan umrah
 • Tidak / kurang berkemampuan (dari segi kewangan)
 • Telah berkhidmat sekurang-kurangnya 5 tahun dan keatas dalam bidang yang diceburi
 • Umur dalam linkungan 45 tahun ke 60 tahun 
 • Tidak mempunyai penyakit kronik

Antara Program-Program Umrah MusafiRI 3.0 adalah :-

 1. Lawatan ke pusat pengurusan jenazah di Mekah bagi melihat sendiri cara pengurusan jenazah jemaah haji / umrah yang meninggal di Haramain.
 2. Lawatan ke tanah perkuburan Al Mualla (Mekah) dan Baqi’ (Madinah) bagi melihat cara pengurusan pengebumian jenazah jemaah di Haramain.
 3. Daurah Al-Shama’il al-Muhammadiyyah.
 4. Daurah pengurusan jenazah.
 5. Daurah Tadabbur Sirah Nabawiyyah.
 6. Daurah Tadabbur Al-Quran dan Fiqh Azan

Program Daurah yang julung kalinya ini pihak DAQR berkolaborasi bersama Jabatan Al-Quran dan As-Sunnah, Fakulti Pengajian Islam, UKM yang diketuai oleh YBhg, Dr. Fadlan Mohd Othman Pensyarah Kanan Pusat Kajian Al-Quran dan As-Sunnah (UKM).

Lawatan ke Pusat Pengurusan Jenazah Al Mohagereen Funeral Home, Mekah.

PROGRAM AKAN DATANG

Yayasan RI memartabatkan Islam melalui pendidikan Al-Quran di setiap sudut kehidupan anda.

PRIHATIN BANJIR 2.0 × NUZUL AL QURAN

Program PRIhatin Banjir 2.0 ini telah dianjurkan bagi membantu mangsa banjir yang terjejas di kawasan Selatan, iaitu negeri Johor dengan dana sebanyak RM30,000.00 yang diluluskan oleh Pemegang Amanah bagi membantu mangsa-mangsa banjir.

INFO LANJUT ►
RINURTURE 1.0

Pihak Yayasan RI telah bekerjasama dengan pihak Hayrat Relief Malaysia dalam menguruskan dan menggerakkan setiap butir program

INFO LANJUT ►
MusafiRi 3.0

09hb August 2023, penajaan program umrah buat kali ke – 3 yang diadakan selepas kejayaan penganjuran MusafiRI 1.0 bersama saudara-saudara muallaf pada September 2022 dan MusafiRI 2.0 bersama kakitangan Rizalman Ibrahim Group of Companies pada Disember 2022.

INFO LANJUT ►
PRIHATIN BANJIR 2.0 × NUZUL AL QURAN

Program PRIhatin Banjir 2.0 ini telah dianjurkan bagi membantu mangsa banjir yang terjejas di kawasan Selatan, iaitu negeri Johor dengan dana sebanyak RM30,000.00 yang diluluskan oleh Pemegang Amanah bagi membantu mangsa-mangsa banjir.

INFO LANJUT ►

MARI BERINFAQ

Yayasan RI mengalu-alukan anda untuk terus berhubung dengan kami dan menyuarakan pendapat, cadangan dan penambahbaikan bagi menambah keberkesanan inisiatif kami.

RILIEF 2022

Kuala Lumpur: Bersempena dengan Ramadan yang akan menjelang bulan April nanti, buat julung kalinya satu projek kerjasama Yayasan RI dan Dar Al Qari Resources bakal dilancarkan.

INFO LANJUT ►